Článek

Svatý Martin

Profilová fotka

Mgr. Ivana Sekaninová

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Marie Spáčilová
  • Mgr. Ladislava Podešvová
  • Mgr. Ivana Češková

Svatý Martin sice letos do Bruntálu na bílém koni nepřijel a nedonesl toužebně očekávanou sněhovou nadílku, ale přesto děti z prvního stupně naší školy jeho svátek pěkně oslavily. Někteří se s vámi o své zážitky podělí:



Děti ze 2. B se dozvěděly, kdo to svatý Martin byl a proč na něho do dnešní doby vzpomínáme. Jeho příběh sestavily a vybarvily jako komiks. Znalost sčítání a odčítání jim pomohla s vybarvením obrázku Martina na koni. Formou pětilístku vymýšlely a psaly slova a větu o husách, které prozradily Martinovu skrýš a husu vyrobily a mimo jiné pro Martina vytvořily krásné sněhové koně. Snad se brzy dočkáme i toho sněhu!

Podobné aktivity přiblížily téma dětem ze 3. B. Celé vyučování pracovaly v centrech, každé bylo zaměřeno na jinou dovednost. V některých centrech pracovaly samostatně, v některých ve dvojicích nebo ve skupině. Nejvíce se jim líbílo vystřihování svatomartinských rohlíčků s příklady na dělení a jejich vlepování do mís podle výsledku.

Děti ze 4. B se seznámily s legendoou o svatém Martinovi formou skládankového učení. V pracovních listech si připomněly pranostiky a symboly tohoto dne. Sladkou tečkou byla ochutnávka svatomartinských rohlíčků, které sama upekla jedna dívenka ze třídy. Všem velmi chutnaly.

Děti ze 2. C si vyslechly legendu o svatém Martinovi a společně si poskládaly komiksový příběh. Nyní již vědí, že se svátkem sv. Martina je neodmyslitelně spjata svatomartinská husa, rohlíčky, víno a bílý kůň. Samostatně, ve dvojicích i skupinách, vypracovaly tematické pracovní listy, při kterých si procvičily čtení s porozuměním a psaní, při třídění rohlíčků i matematiku.  


Galerie